Praktijk de Kust 

Praktijk voor Therapie 

Werkwijze



Praktijk de Kust biedt zowel kortdurende hulp binnen de Basis GGZ, als langerdurende psychotherapeutische behandelingen binnen de Gespecialiseerde GGZ.


Bent u verwezen voor de Generalistische Basis GGZ?
De Basis GGZ is bedoeld voor mildere (minder complexe) psychische klachten.
Er zijn verschillende behandeltrajecten mogelijk binnen de Basis GGZ;  traject kort (tot 5 sessies), traject middel (tot 8 sessies) en traject intensief (tot 12 sessies).
Uw hulpvraag staat centraal en het behouden van de ’eigen regie’ speelt een belangrijke rol. Wilt u ook thuis oefenen? Dat kan met gerichte huiswerkopdrachten, lees- of luistertips, of online oefeningen.
Wanneer er een positieve verandering op gang is gekomen, kan de behandeling worden afgerond. 
Soms betekent dit dat de klachten volledig afwezig zijn, maar het kan ook betekenen dat u heeft leren omgaan met een klacht of moeilijke situatie.


Bent u verwezen voor de Gespecialiseerde GGZ?

Wanneer de psychische klachten na behandeling in de Basis GGZ niet verminderd zijn, of wanneer de klachten van complexere of ernstigere aard zijn, is een behandeling binnen de gespecialiseerde GGZ het best passend. Vaak is er sprake van complexe psychische klachten, waarbij intensievere en langerdurende behandeling nodig is.


Waar het kan, werk ik kort en doelgericht. Bij diepgewortelde problemen is het echter vaak nodig om met veel doorzettingsvermogen, vertrouwen en geduld te werken aan verandering. Zo langere tijd samenwerken kan veel opleveren.

De opbouw van de behandeling

In de beginfase van de behandeling zullen we samen bepalen waar u mee aan de slag wilt en wordt een passende therapievorm gekozen. Dit wordt vastgelegd in een behandelplan. 

Tussentijds zijn er evaluatiemomenten om stil te staan bij het verloop van de behandeling wat betreft inhoud en samenwerking. De evaluatie is zowel mondeling als met behulp van vragenlijsten (Routine Outcome Monitoring: ROM).


Het eerste gesprek is een intakegesprek van 45-60 minuten en daarin kijken we samen wat de praktijk voor u kan betekenen. 

De duur van de vervolggesprekken is 45 minuten voor individuele gesprekken en 90 minuten voor EMDR en voor relatie- of gezinsgesprekken. Tijdstip van de afspraken, frequentie, en behandelduur worden in overleg met u vastgesteld. 

In de afsluitende fase bespreken we de mogelijkheid van terugval, welke positieve invloed u kunt hebben op het voorkomen ervan, hoe vroege signalen van terugval te herkennen, en wat u kan helpen bij een terugval.  


Afhankelijk van uw behoefte, kan uw partner, familielid of vriend/vriendin bij een of meerdere gesprekken aanwezig zijn. 

Mensen noemen verschillende redenen om hun naasten uit te nodigen:

-om hen beter te informeren over wat uw klacht inhoudt en hoe dit uw leven beïnvloedt

-om aandacht te geven aan de ervaring en visie van de naaste 

-om samen beter met de klacht om te leren gaan

-als steun bij de behandeling, hulp bij het oefenen 


De behandeling vindt in principe plaats op de praktijk, maar op indicatie ook aan huis. 

De praktijk is gelegen in een mooie omgeving, en daarom behoort het ook tot de mogelijkheden om wandelend in de natuur in gesprek te gaan.